Inaugurem “En essència” de Katerina Alavedra-Duchoslav

El passat dijous 7 de setembre vam inaugurar la primera de les exposicions de la Temporada 2023-2024 que just ara iniciem.

Moments previs a la inauguració, ens va visitar Josep M. Vallès, alcalde de Sant Cugat. A la foto, la historiadora i crítica d’art, Imma Pueyo, li comenta tècnicament l’exposició, acompanyada de l’artista i d’Ignasi Cabanas, director de la Sala Rusiñol.

Un nombrós públic es va aplegar per tal de descobrir la nova col·lecció “En essència” que Katerina Alavedra-Duchoslav presenta a Sant Cugat.

A la imatge, el cònsol de la República Txeca a Barcelona, Hble Sr. Jaime Martín Puchol, Ignasi Cabanas i la crítica d’art Imma Pueyo, qui va dedicar aquestes paraules a l’artista i el seu treball:

“A les acaballes d’aquest estiu 2023 tan calorós, la Sala Rusiñol inaugura una nova temporada artística gracies a l’esforç i l’entusiasme per l’art d’Ignasi Cabanas, de la Victòria i de la Carme. El calendari d’exposicions l’inicia la pintora Katerina Alavedra-Duchoslav, essent aquesta la sisena vegada que exhibeix la seva obra en aquest espai.

En el treball artístic de Katerina Alavedra-Duchoslav observarem, a grans trets, dos temes:  el paisatge urbà i la naturalesa. L’aspecte urbà el centra en dos territoris: Txèquia i Catalunya i no dubta en destacar Praga principalment, Barcelona i Sant Cugat. En aquesta exposició els paisatges txecs, catalans i les composicions amb elements naturals són objecte del seu estudi que ha connectat amb el títol: En essència.  En essència, dona a entendre el conjunt de propietats d’un objecte que el fan ser el que és i també pot expressar les diferents condicions d’identitat. En aquesta línia a Praga l’hi designa un conjunt de propietats històric-artístiques amb altres properes a nivell emotiu, sentimental que connecten amb la infantesa i la joventut de la pintora. A Barcelona i Sant Cugat estableix un conjunt de propietats funcionals com ser l’espai de pertinença, proper físicament, és el lloc on passeja, on resideix.

L’amor que Katerina Alavedra-Duchoslav  sent per Praga, la ciutat on va néixer, es manifesta  quan selecciona els seus edificis singulars  i el seu patrimoni arquitectònic excepcional que la caracteritza. L’artista destaca les construccions i els llocs més representatius, el pont Carles, la catedral, les places del centre, la torre de Malá Strana, els voltants al costat del riu Moldava. La ciutat és representada des de dalt com en un vol d’ocell migratori, ara en diríem des d’un dron, visualitzant-la ordenada geomètricament, com un conjunt de peces que es poden encaixar. Katerina ofereix a l’espectador de l’obra una manera de veure la ciutat i des de diferents punts de vista.

De Barcelona opta per destacar un enclavament emblemàtic com es el Passeig de Gràcia. El punt de referència de la perspectiva per a contemplar la ciutat es des de dalt, des d’un espai de lleure interior, enfront d’un rellotge que de manera simbòlica representa tant el pas del temps com el de descans, de calma. L’extern i l’intern es manifesten també en els temes entorn la natura: el paisatge de Sant Cugat i les composicions amb flors o paisatges d’interiors. Destacaríem que l’essència, el senyal d’identitat es expressar l’intimidat, l’espai personal delicat, ordenat amb objectes seleccionats. Un tema en el que Katia fa una síntesi figurativa de sensacions ordenades  molt lliure i representativa del seu tarannà.

El procés pictòric de Katerina Alavedra-Duchoslav es laboriós: sobre una base realitzada amb acrílic procedeix a plasmar el traç continu que descriu els elements, composa i estructura el tema. A continuació la pintora aplica taques de color amb un procediment pictòric molt peculiar i personalitzat que caracteritza el seu estil. La tècnica genera una estructura de línies creuades que unides a l’hàbil control de l’espai i la manipulació dels plans de color, acreixen la visió d’ordre i equilibri en el conjunt. En totes les obres es respira una atmosfera nítida on els efectes volumètrics encaixen en un urbanisme de perspectives i carrers embolcallats amb la llum centreeuropea matisada, diferent a la mediterrània.

L’obra acull les sensacions que intervenen en la imaginació de l’artista, el temps simbòlic de les emocions, l’espai físic de pertinença a un lloc, l’espai personal i tots plegats configuren el concepte en essència. Un bravo per Katerina Alavedra-Duchoslav. Cal admirar la seva capacitat de treball i aquest seguir reflexionant en el seu treball en curs”.

A continuació va ser l’artista qui s’adreçà als assistents explicant les motivacions d’aquest nou treball alhora que recordà que aquesta és la sisena exposició individual que presenta a la galeria d’art.

Seguidament l’escriptora txeca Monica Zgustová (a l’esquerra de la imatge) dedicà unes emotives paraules a la Katerina i va fer lectura d’uns poemes.

Aquí us deixem altres moments de la inauguració:

57 thoughts on “Inaugurem “En essència” de Katerina Alavedra-Duchoslav”
 1. I will right away take hold of your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize in order that I may just subscribe. Thanks!

 2. You’re so awesome! I don’t think I’ve truly read something like this before. So nice to discover another person with unique thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This web site is something that is required on the web, someone with some originality.

 3. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thanks! You can read similar
  blog here: blogexpander.com

 4. Hello there! Do you know if they make any plugins to help
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you
  know of any please share. Many thanks! You can read similar
  text here: blogexpander.com

 5. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It’s always interesting to read through content from other writers and practice a little something from other sites.

 6. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Kudos.

 7. After exploring a number of the articles on your website, I truly appreciate your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell me what you think.

 8. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 9. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 10. Aw, this was an incredibly good post. Taking the time and actual effort to generate a great article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to get anything done.

 11. You’re so cool! I don’t think I’ve read through a single thing like that before. So wonderful to discover another person with a few unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with a little originality.

 12. Howdy, I think your web site could possibly be having browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, wonderful site.

 13. Hi, I do think your website might be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great blog.

 14. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 15. Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to generate a really good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never seem to get nearly anything done.

Leave a Comment