“El jardí secret” és la nova col·lecció que presenta Fabio Hurtado a la Sala Rusiñol

El proper dijous dia 1 de desembre inaugurarem, per segona vegada, una exposició de l’artista Fabio Hurtado. La primera va ser l’any 2016 amb motiu del 30è aniversari de la nostra galeria d’art.

En aquesta ocasió presenta la col·lecció “El jardí secret”, un món imaginari ple de sensualitat, un món de somni on natura i humanitat s’abracen en utòpica comunió alhora que dona espai al multiculturalisme, on les arrels ancentrals i la contemporaneïtat es fusionen en un context intercultural que trascendeix fronteres.

La presentació de l’exposició serà a les 19h. El comentari crític anirà a càrrec de la Historiadora i Crítica d’Art Imma Pueyo que tal i com ha deixat escrit al catàleg de l’exposició:

“Fabio Hurtado exposa de nou a la Sala Rusiñol un conjunt de pintures en la que integra obres de la sèrie El jardí secret amb altres que formen part dels darrers treballs basats en la idea de  l’interculturalisme, entès per l’artista com la interacció de cultures d’arrels ancestrals i els signes que conformen el modernisme, l’art déco,  la música, el teatre, el cinema i les avantguardes artístiques. El Jardí secret, títol genèric de l’exposició, és per tant, el pont entre l’abans i el present on destaca el culturalisme transversal que es manifesta més intimista, amb la sensibilitat propera a l’espiritual i amb un cert aire de recuperació d’alguns plantejaments estètics expressats en obres anteriors.

El motiu que vertebra l’exposició és la figura humana, tema recurrent i objecte de les experiències creatives del pintor, plasmada frontalment, abillada casi sempre amb barret, imaginada en un jardí secret, un lloc de somni utòpic on la natura i la humanitat es fusionen en un amor silenciós. En el treball actual representa homes i dones de color, en retrats de perfil, aturats en el temps, sobre un fons abstracte, amb ocells i flors, objectes significatius que atorguen profunditat plàstica i contingut simbòlic al tema. Aquestes imatges de perfil  ens assenyalen l’art egipci, l’art africà, les cultures arcaiques i també mostren afinitats en la tipologia a les maneres dels pintors renaixentistes Piero della Francesca o Pisanello entre d’altres.

El dibuix és l’instrument cabdal per transferir les seves percepcions visuals, les seves idees i el seu fantàstic món imaginat. La línea és precisa, defineix tota la figuració, combina formes geomètriques amb traçats més gestuals i tendeix a representar els objectes d’una manera que estimulen la imaginació. En l’espai plàstic, a través del dibuix i la geometria constructiva, aconsegueix contundents efectes estètics a partir  d’associacions formals com si fossin seqüències de ritmes musicals o poètics. Fabio Hurtado es un gran colorista i la seva tècnica és excepcional per a modelar les formes esfèriques i els volums simplificats donant-los-hi sovint una aparença escultòrica. El color te un tractament especial que caracteritza l’estil de l’artista: és treballat amb capes de pintura sobre un fons texturat i destaca per la seva potència i lluminositat.

Cada pintura implica un temps llarg d’execució ja que requereix un procés de preparació tant conceptual com de procediments. Però per a Fabio Hurtado la pintura forma part de la seva vida. No és una evasió. A través de les magnífiques imatges podem fer un viatge per alguns moviments i tendències estilístiques de la Història de l’Art evocant els perfils renaixentistes, la immobilitat de l’art de l’antic Egipte, les geometries cubistes, l’elegància de l’art dèco, les franges cromàtiques de Paul Klee o l’art Africà. El pintor es refereix a un context intercultural més enllà de les fronteres i voldria fusionar-ho tot en harmonia. Les seves obres d’art són creades amb un esperit contemporani unint l’esser humà i la natura amb l’esperança d’aconseguir un planeta ideal”.

L’exposició romandrà oberta fins el 10 de gener de 2023. Aquí podeu veure algunes de les obres d’aquesta col·lecció:

Trobaràs tota l’exposició aquí

Leave a Comment