Inauguració exposició-homenatge a Josep Baqués

Josep Baqués és l’artista seleccionat per celebrar el 36 aniversari de la Sala Rusiñol

“Exposició-Homenatge a un gran pintor català” és el títol de l’exposició que la Sala Rusiñol dedica a l’artista Josep Baqués (1931-2021).

El passat dia 12 de maig va tenir lloc la inauguració d’aquesta exposició que recull una vintena d’obres fruit del treball dels darrers 15 anys de l’artista.

La Sala Rusiñol, gràcies a la col·laboració de la família del pintor, ha pogut realitzar una acurada selecció que permet als visitants de la mostra gaudir d’obres emblemàtiques de la seva trajectòria final.

A l’acte inaugural la filla del pintor, Lídia Baqués, va fer lectura, en nom d’ella i dels seus germans, d’un emotiu escrit on repassava la trajectòria d’aquest gran artista.

Lídia Baqués i Ignasi Cabanas

Entre molts aspectes van explicar que, “com a home, era generós, entusiasta, treballador incansable, divertit i simpàtic”, visitar-lo al seu estudi era per ells un privilegi i els omplia de joia. Com a artista van destacar que “la seva creativitat i treball romandrà amb nosaltres per sempre”.

Posteriorment, l’Ignasi Cabanas, director de la Sala Rusiñol, va establir un interessant diàleg amb la Lídia Baqués. Fruit d’aquesta conversa es va fer evident la gran personalitat de les seves obres, els elements i objectes que de forma recurrent formen part de les seves composicions i que contribueixen a la creació d’un personal univers que es mou entre la realitat i la irrealitat. Una pintura amb clares referències a l‘Edat Mitjana i al Renaixement amb personatges, animals, objectes i entorns que ens traslladen a un món oníric on el surrealisme adquireix protagonisme.

Part del públic assistent a la inauguració

El public assistent a la inauguració també va tenir l’oportunitat d’interactuar de forma que en sorgiren algunes interessants reflexions i qüestions entorn al treball i la figura de Josep Baqués, de qui també hem de destacar la seva faceta de docent com a Catedràtic de l’assignatura de disseny gràfic a l’Escola Oficial de Publicitat de Barcelona i com a professor a l’Escola Massana.

Tampoc podem deixar de banda que als seus incis, a l’any 1957, el trobem com a cap d’estudi de disseny gràfic d’una empresa publicitària i que no tardà gaire en muntar el seu propi taller, l’Estudi Baqués, on ja destacà el seu esperit creatiu i pel qual va rebre diversos premis: Delta de Plata, el 1962, i el Laus de disseny, el 1971.

Si vols veure tota la col·lecció ho pots fer aquí

Leave a Comment