Black Friday

Ens avancem per cinquè any consecutiu!

A partir de dijous dia 2 de novembre tens la possibilitat d’adquirir una selecció obres d”artistes de la Sala Rusiñol a preus especials.

Fins el 21 d’aquest mateix mes trobaràs, entre d’altres, obres de:

FIDEL BOFILL (1934-2013) Pintor i ceramista, interessat i practicant de diverses tècniques artístiques, va saber connectar amb l’impressionisme i connectar a través d’ell amb l’impuls creatiu de les transvanguardes que, de mica en mica, ens arribaven.

Va ser un paisatgista revitalitzador. De la mateixa manera com la Natura es renova dins del cicle de les estacions, Fidel Bofill va observar el seu entorn per a captar les seves gràcies, a la vegada que li transmetia els sentiments que cada vegada sentia créixer en el seu interior. Buscava i trobava, però com mai es va sentir satisfet amb aquesta primera acció, després tornava a buscar on havia trobat. I en aquesta posició es mantingué, conscient de què la matèria té en ella infinites possibilitats per a trobar noves harmonies i diferents registres que cal explorar.

Gran viatger, persona conscient de què cada lloc té una manera d’expressar-se i que totes poden confluir en la que se sent com a més pròpia, Fidel Bofill era internacional sense deixar d’ésser molt d’aquí, de Catalunya en general i d’Osona en particular. Quan veiem un dels seus quadres el sentim nostre, proper i encertat intèrpret del que reconeixem com més propi.

ALEXANDRE MATAS (1942-2008) Nascut a Sant Feliu de Guíxols (Girona), ingressà a l’Escola d’Arts i Oficis del seu poble de naixement. A partir de l’any 1959 participa a exposicions col·lectives. L’any 1966 presenta la seva primera exposició individual a Platja d’Aro. Un any després es consagra professionalment dins el món de la pintura. D’aleshores van sernombroses les exposicions realitzades a les principals galeries del nostre país i l’estranger.

L’any 1972 fa pel·lícules de 8 mm com Frius l’esquimal o Somni. Fou fundador i director del grup experimental Ninots amb el qual creà diversos curmetratges com Preludi en ja (1981), guanyador del Fil d’Or al millor film al 25è Festival de Curmetratges de Cannes (1982) i el Cavaller d’Argent al millor film d’animació a Malta (1983); també rodaren Missió espacial (1987), coproduït per TV3 i la Generalitat de Catalunya i guanyador també de diversos premis com el Cavaller d’Or al millor film d’animació al XVIII Festival de Cinema Independent de Malta i el Primer Premi al XXVIII Festival de Curts d’Algarbe (Portugal, 1989).

Matas era pintor de la naturalesa –oberta al paisatge urbà i marí- que acomplia a través d’una subjectivació, en quant a la interpretació, que es val de tècniques que pertanyen, per herència, a l’impressionisme. Els seus temes són fruit de tot allò que, de la realitat que l’envoltava, l’enamorava: des d’un racó íntim, a una oberta panoràmica, d’un vora mar on hi reposen unes barques, a una mar que es perd en l’horitzó…

La seva obra neix d’una sòlida estructuració. Posseeix un gran domini del dibuix la qual cosa li permetia cedir al color tot el protagonisme, sigui en el que pertoca a la descripció o a l’expressió emotiva que la seva pintura traspua.

Una paleta a la que no hi falta cap color i de la que es servia mitjançant una acurada pinzellació, és la que, no oblidant-se de què els efectes lumínics són vàlids per a completar-li la representació, emprava amb eficàcia descriptiva. Si la representació, a la seva obra, neix de ritmes acordats a la realitat que dibuixa, l’aportació cromàtica la fa vestida d’una poètica interpretació que deixa justificada i embellida a la plural figuració que conreava dintre d’una versió que no perd l’objectivitat que la motiva. És a dir, una pintura del natural, al natural.

Trobem obra seva al Museu de Belles Arts de Santander, al de la Catedral de Girona i a la Pinacoteca Municipal Llegat Francesc Galí de Palamós.

JORDI AMAGAT (1956) Neix a Les Planes, Girona l’any 1956. Pintor adscrit a la nova figuració (moviment que neix com alternativa a les tendències dominants al voltant dels anys seixanta: abstracció i nou realisme), presenta una nova visió dels –ismes de començaments de segle, principalment cubisme i pintura metafísica.

La seva primera exposició data de l’any 1980. D’aleshores fins l’actualitat ha realitzat nombroses exposicions tant de caràcter individual com col·lectiu a les principals galeries del nostre país.

A nivell internacional cal destacar les exposicions realitzades a Miami (USA) i a Bologna (Itàlia).

M. MAYORAL G. (1926-2018) L’any 1927 es traslladà amb la seva família de Saragossa a Barcelona. Alternà els estudis amb l’assistència a les classes de dibuix i pintura que impartia l’artista Tàrrega-Viladoms a la popular acadèmia que portava el seu nom i, més tard, al 1942, amb el pintor Olivet Legarés. La seva primera exposició col·lectiva data de l’any 1944.

Des d’aleshores mai va deixar de pintar i les seves obres es podien contemplar a les galeries d’art més importants tant espanyoles com estrangeres. També a col·leccions particulars i oficials de Japó, Estats Units, Itàlia, França, Bèlgica, Mèxic… i a oficines de diverses entitats així com a museus. Gas Natural, Fundació Asepeyo, Port de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Fundació Museu Vila Casas… són posseïdors de les seves obres. També és nombrosa la bibliografia que li ha estat publicada i destacar que La Biblioteca Vaticana i Edicions Médiques, entre d’altres, també han recollit part d’aquestes publicacions. Mitjans de comunicació com La Vanguardia, Correo Catalán, Destino, Annuaire International d’Art de París, TV2, TV3… es van fer ressó de la seva obra d’incofusible harmonia i de natural elegància plàstica.

RUIZ ORTEGA (1951) Nascut a Jerez de la Frontera, l’any 1951. Un cop traslladat a Barcelona, cursa estudis a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, on anys més tard va impartir classes. Becat per la Universitat de Perugia, debutà individualment l’any 1979 a Sant Cugat del Vallès. Més tard exposa a Santander, Terrassa, Girona, Olot, Viena, Setúbal (Portugal), València, Madrid i Barcelona. Participa en itinerants que porten els seus treballs per tota Andalusia.

Guanyador de nombrosos premis (Primer Premi de Pintura de la Direcció General de Belles Arts, Barcelona 1971; o el Premi Inglada Guillot el 1982). Te obra al Museu d’Art Modern de Barcelona, a la Diputació Provincial de Santander i a diferents col·leccions privades.

Construeix els quadres des d’una base esteticista. Hàbil amb el dibuix, crea una atmosfera de neo-romanticisme.

ANDREU FRESQUET (1940) Estudià a Barcelona, a Llotja (1955-62) i al Conservatori de les Arts del Llibre. Ha mantingut una constant preocupació per les arts gràfiques.

Jordi Andreu Fresquet és un dels noms reconeguts de la pintura catalana contemporània i compta amb obres repartides en museus d’Itàlia, Veneçuela o Califòrnia i també aquí a casa nostra, com per exemple al Macba. Un estil de pintura que recorda l’obra de Francis Bacon. La seves creacions, però, no només s’han limitat als quadres, sinó que també ha sortit al carrer. Fresquet ha col·laborat amb els guarnits de Festa Major del carrer de Joan Blanques i de la plaça de Rovira i Trias, que va quedar en les primeres posicions amb el disseny Somnis.

VIVES FIERRO (1940) Estudià a la Llotja de Barcelona. Als vint anys es traslladà a París i més tard a Londres, Nova York i Ginebra, on pren contacte amb la pintura i els museus. L’any 1962 retorna i presenta la seva primera exposició a Cartagena. Dos anys després incia un nombrós itinerari d’exposicions al nostre país. A nivell internacional la seva obra ha estat exposada a Suïssa, França, Grècia, Cuba, Nova York… així com a museus, entre els que podem destacar el Museu Reina Sofia d’Atenes o el Museu Olímpic de Laussane. També ha presentat exposicions monogràfiques al Gran Teatre del Liceu i al Palau de la Música Catalana. Ha obtingut diversos premis com el de Dibuix del Reial Cercle Artístic de Barcelona i són nombroses les publicacions dedicades a la seva obra.

Artista que sap mirar més enllà del que veu, aprofita la brillantor de tota activitat social per a trobar els lligams amb una societat molt més complexa i que sap de les dificultats en què es mouen els éssers humans a molts lloc del món. Parteix de les ciutats com a organismes vius per a crear unes obres amb personalitat plural i dinàmica, amb construcció i destrucció alhora, amb cartells i rètols que formen part d’un conjunt que és primordialment comunicatiu des de les formes i els colors.

RAFAEL GRIERA (1934-2018) Nascut circumstancialment a Les Palmes de Gran Canària l’any 1934. El seu pare tenia un taller d’imatgeria religiosa a Olot, on va aprendre a realitzar totes les tècniques relacionades amb aquest art i on va desenvolupar una gran activitat artística. Comença a realitzar els seus primers viatges per a vendre aquestes imatges de sants. Estudià a l’Escola de Belles Arts d’Olot durant un breu període de temps.

Als dotze anys guanyà el seu primer premi al Centre Catòlic. Als divuit formà part del grup “Cràter d’Art”, al costat de diversos artistes que es reunien periòdicament. S’influencià d’Anglada Camarassa, a qui conegué mentre feia el servei militar a Palma de Mallorca, i del pintor Vermeer de Delft.

Realitzà la seva primera exposició l’any 1954. El seu historial d’exposicions és molt extens, tant a nivell nacional com internacional.

Aquí pots veure tota la col·lecció.

84 thoughts on “Black Friday”
 1. I will right away grasp your rss as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me realize in order that I could subscribe. Thanks!

 2. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you should publish more on this subject, it might not be a taboo matter but generally people do not speak about these subjects. To the next! Cheers.

 3. After looking at a number of the blog articles on your web page, I truly appreciate your technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and tell me your opinion.

 4. Hello, Neat post. There is a problem with your site in web explorer, might check this… IE nonetheless is the marketplace leader and a big component to other people will omit your wonderful writing due to this problem.

 5. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!
  You can read similar text here: blogexpander.com

 6. I must express my passion for your generosity for people who must have assistance with this particular niche. Your very own commitment to getting the message up and down had become extraordinarily valuable and have constantly permitted associates like me to get to their ambitions. The helpful guideline denotes so much a person like me and additionally to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 7. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I genuinely thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 8. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web page.

 9. Spot on with this write-up, I must say i think this amazing site requirements considerably more consideration. I’ll oftimes be once again to learn a great deal more, many thanks for that information.

 10. When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Many thanks.

 11. Articles with informative content like yours are a breath of fresh air. I thoroughly enjoyed every thought you made in your material. I am with you on your original views and unique content. Thank you.

 12. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 13. Right here is the right site for anyone who hopes to find out about this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been discussed for decades. Excellent stuff, just great.

 14. I am honored to be one of the readers of the blog post. Thanks to your own generous support I’m the first in my household to have some knowledge concerning this topic. Growing up within a less privileged neighborhood has not only made available challenges of access to the internet, but it has moreover made me realize the quality of being blessed with all the wealth of information on your web blog.

 15. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 16. There are very a lot of details this way to consider. Which is a wonderful denote bring up. I provide you with the thoughts above as general inspiration but clearly there are actually questions like the one you talk about the location where the most essential thing might be doing work in honest great faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but More than likely that your chosen job is clearly referred to as a reasonable game. Both little ones notice the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 17. I happen to be writing to make you know of the great experience my friend’s daughter found using the blog. She came to understand a wide variety of details, not to mention how it is like to possess an incredible teaching character to get other folks just have an understanding of selected specialized subject areas. You undoubtedly exceeded visitors’ expectations. I appreciate you for imparting these important, safe, informative and in addition fun tips on your topic to Sandra.

 18. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 19. The the next time I read a weblog, Hopefully that it doesnt disappoint me around this blog. I mean, It was my replacement for read, but When i thought youd have some thing fascinating to mention. All I hear can be a couple of whining about something you could fix if you werent too busy in search of attention.

 20. It’s any shame you don’t use a donate button! I’d most certainly donate to this unpaid blog! My partner and i suppose right now i’ll settle for bookmarking and also attaching the Rss feed to be able to my own Yahoo consideration. My partner and i seem forward to be able to innovative updates and definately will share this kind of blog page together with my own Fb group: )

 21. Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

 22. This is the right blog for anybody who wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that has been written about for decades. Excellent stuff, just excellent.

 23. Your style is so unique compared to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

 24. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you taking the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 25. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through some of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently.

 26. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now 😉

 27. Hip dysplasia is not uncommon in many dog breeds, particularly the larger breeds. It is a deformity of the of the hip joint so the bone and socket do not fit snug. It causes rubbing and degeneration of the bone, inflamation and damage to surounding cartalidge. The condition usually leads to arthritus as the bone is grinded down new mishapen bone grows back causing pain. The good news about Canine Hip Dysplasia is that most cases can be treated to help eliminate or decrease pain, allowing fairly normal levels of activity. Very few dogs today have to be put to sleep to alleviate suffering. There are always choices to be made, but the vast majority of affected animals can live quite comfortable lives. Depending on how severe the damege is pain medication and anti-inflammatory drugs can be given. Another very good supplement to give is glueclosamine. Eventually though surgery might be necessary. . . I would suggest talking to the shelter about having him examined by a vet of your choice before officially adopting him. If you are willing to spend a little money to consult with a vetranarian you’ll be able to discuss this guy’s prognosis. This way you can know beforehand if his case is mild or severe and what treatment options are reccommended and at what cost. I hope I haven’t scared you away from adopting this dog because it may only be arthritis misdiagnosed or a mild case of hip dysplasia, only a vet can tell you for sure.

 28. I seriously love your blog.. Great colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own website and would like to know where you got this from or what the theme is named. Kudos!

 29. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Kudos.

 30. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your web page.

 31. I blog often and I genuinely appreciate your content. Your article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 32. After looking over a number of the blog articles on your site, I honestly like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me what you think.

 33. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always exciting to read through articles from other authors and use a little something from their websites.

 34. Hi, There’s no doubt that your site could be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, excellent website!

 35. Aw, this was an exceptionally good post. Taking the time and actual effort to produce a very good article… but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get anything done.

 36. Good day! I simply would like to give you a big thumbs up for your excellent information you have right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

Leave a Comment