Vernissatge d’Óscar Borrás (20 novembre 2009)

01b-oscar-borras

Aires d’optimisme, alegria i esperança ens ha portat l’Óscar Borrás. I no es tracta d’una actitud d’oportunisme per aquest moment, quan ja comença a recular la “crisi”. Óscar Borrás ens lliura quelcom molt més “oportú”: la seva obra –Paradisos mediterranis– és un espill del seu “cor”, que viu -no per ingenuïtat, sinó per profunditat interior- una vida feliç que als altres ens introdueix en un món feliç. VIDEO del vernissatge [1′:56”]

02-oscar-borras«Donem la benvinguda a aquest pintor que ha arribat des de lluny». L’Ignasi Cabanas recordà que és la segona vegada que l’Óscar Borrás exposa a la Sala Rusiñol: ho ha estat fàcil que tornés després de tants anys. «Els seus quadres incorporen una gran explosió de color i imaginació. És una pintura que reflecteix el paradís al que tos voldríem anar: és la imatge del cel. A més, aporten una intenció ecològica: aquesta pintura ens convida a donar gràcies per aquesta meravellosa naturalesa que ens envolta».
03-oscar-borras «Fa bon temps! L’amic Cabanas ho ha programat tot, àdhuc que faci bon temps per tal que vingués en Borrás». Després d’aquest toc bromista, en Josep Mª Cadena entrà en matèria: «Tots vostès saben del paradís terrenal. Una explicació que pesa molt és la de la Bíblia (…). Però tot això succeí abans de conèixer la pintura d’en Borrás. El seu no és el “paradís de la serp”: és un “paradís terrenal” d’ara…, que ens diu que no hi ha crisi. Ens suggereix una societat ben organitzada: hom pren el sopar a la vora de l’aigua; hotels ben muntats, fins i tot això tan difícil com entendre’s amb els animals…».
04-oscar-borras «La pintura de l’Óscar Borrás és imaginativa, pujada de color i porta un argument en si mateix: prova d’explicar una societat ideal, és a dir: la manera profunda d’entendre’ns els uns amb els altres. Aquí veiem els ideals d’una organització millor, on totes les virtuts són en totes les plantes i… podrien ésser en totes les persones. No ens cansem de guaitar aquests quadres: sempre hi podem descobrir alguna cosa. L’artista ha inventat ocells, tot coincidint amb l’aniversari d’en Darwin… Óscar: ets un Darwin de la pintura!».
05-oscar-borrasÓscar Borrás té la paraula: «Només entrar aquí a Sant Cugat he tingut la impressió de com si entrés en el paradís… ¿Com m’inspiro dins d’aquest món amb tanta pressa? La vida és senzilla, però les persones la compliquem. Jo intento deixar de banda la complicació. Revisc la senzillesa que porto des de la infantesa. Especialment la que vaig viure al camp quan, de petit, vaig emigrar amb els meus pares cap a l’Argentina. Aquesta infància la conservo a la meva retina». A la imatge, al fons, veiem el quadreViure la natura
06-oscar-borrasL’artista ens narrà els seus antecedents. El seu pare fou pintor i ell, per allò que calia tenir quelcom “segur”, estudià una carrera tècnica, que no arribà a exercir. Però, un i altre aspectes, han estat una base, com un recolzament. En quant a l’estil: «És molt personal, no obeeix a cap directriu acadèmica i la temàtica és molt ecològica: no hi ha cotxes, però sí bicicletes, animals salvatges que conviuen amb animals domèstics… Cerco l’harmonia. En Cadena m’ha interpretat perfectament!
07-oscar-borras«En la meva pintura vull reflectir una sensació de pau i d’optimisme. Recordo una anècdota de fa molts anys. Havia d’enviar un quadre. Vaig arribar a l’agència de transports amb el quadre mig descobert, sense embalar. El cap em preguntà què era aquell quadre: -Una illa feliç. -És vostè l’autor? -Sí. -Per a què és? -Per a un concurs de pintura. -Doncs aquest quadre no sortirà d’aquí, perquè me’l quedo jo mateix. Des de les hores aquell senyor el té rere de la seva taula plena de papers i problemes. Era una persona aliena a l’art, però li transmeté una sensació d’optimisme. Li agradà sense saber qui era jo, que en aquell moment no tenia el nom que tinc ara».
08-oscar-borrasEn els lliuraments dels premis i en el sorteig de la nota d’art de l’Óscar Borrás intervingueren la seva esposa, Ada, i, amb el paper de “mà innocent”, la seva filla Greta.
09-oscar-borras Home obert i senzill, l’Óscar Borrás atengué tots aquells qui volgueren parlar amb ell i preguntar-li sobre la seva pintura. Aquí el veiem fent l’exegesi interpretativa del seu quadre Primavera mediterrània.
MÉS FOTOS DEL VERNISSATGE

11-oscar-borras

12-oscar-borras
13-oscar-borras
14-oscar-borras
15-oscar-borras
16-oscar-borras
17-oscar-borras
18-oscar-borras1
20-oscar-borras
21-oscar-borras
22-oscar-borras
23-oscar-borras
24-oscar-borras
25-oscar-borras
26-oscar-borras
27-oscar-borras
9 thoughts on “Vernissatge d’Óscar Borrás (20 novembre 2009)”
 1. Hi there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but
  have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated! I
  saw similar here: Dobry sklep

 2. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Extremely helpful information specifically the closing phase
  🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for
  a very long time. Thank you and good luck. I saw similar here:
  Dobry sklep

 3. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good success. If you know of any please share.
  Thank you! You can read similar blog here: Sklep internetowy

Leave a Comment