Vernissatge d’Aguilar Moré (8 març 2013)

L’Aguilar Moré ens acompanya de nou a la Sala Rusiñol. Ja fa anys que mantenim una excel·lent amistat, la qual cosa ens omple de joia. En aquesta ocasió ens ha portat una selecta col·lecció d’obres on el jazz és protagonista. Com que sabem que ell és un gran amant d’aquest gènere, l’hem volgut obsequiar amb un concert en directe que no ha deixat indiferent a ningú.

L’Ignasi Cabanas, director de la Sala Rusiñol, inicia la presentació de l’obra. Després de donar la benvinguda als assistents, explica que avui la galeria s’ha convertit en una mena de “Cova del Drac” on tres joves músics, la Marta Riba, la Lídia García i l’Eduard Balaguer en són els responsables. Tot seguit ens explica que l’exposició ve acompanyada del llibre que porta mateix títol  “65 anys de jazz a Barcelona” , també disponible a la Sala, i on són reproduïdes un gran nombre de les obres aquí exposades.

“Avui em pertoca explicar el secret de la pintura d’Aguilar Moré”, ens diu el crític d’art Josep M. Cadena, “que no és un altre que el fet de què li agrada molt la llibertat de creació”. Una llibertat que consisteix en fer el que correspon a la seva societat perquè creu en el seu entorn, en les persones. Ramon Aguilar Moré va néixer l’any 1924 de forma que va viure la Guerra Civil i la postguerra molt conscient i amb totes les implicacions que això comporta. Seguidament, Cadena va fer un repàs històric i en va parlar de certes societats oprimides i el paper que el jazz en va tenir.

També ens va explicar que l’interés del jazz en la vida de l’Aguilar Moré neix quan ell era molt jove. Els inicials apunts del natural que realitzava al Liceu van donar pas als que començà a fer al Teatre Novetats on, a les tardes, feien sessions de jazz i a la Sala de ball Rigat, on tocaven les principals orquestres espanyoles. D’aquella época fins el moment actual el jazz ha estat per a ell una forma de viure.

L’acte de presentació va concloure amb les paraules del mateix Aguilar Moré qui explicà a tots els presents que la col·lecció que es pot veure a la Sala Rusiñol està formada per una selecció dels seus millors dibuixos sobre el jazz. De fet, confessà que són els dibuixos que ell es guardava per la seva col·lecció personal.

MÉS FOTOS DEL VERNISSATGE

Leave a Comment