“4 anotacions d’en… Cruañas”

Respostes ràpides de l’artista, sense “cercar 3 potes al gat”

Tu? (nom, naixença i el que vulguis): Josep Cruañas Fages; nat a Maià de Montcau, el 1942. Fill de Miquel i Carme. La meva dona és Mª Carme, els dos fills: Marta i Miquel.

Una virtut teva a destacar?: Potser l’amistat.

Un punt feble teu a reconèixer?: Sóc polèmic, polemista i provocador. Faig molt “d’advocat del diable”.

El teu plat preferit? (per a qui desitgi convidar-te): Cuina casolana tradicional.

Un record de la teva vida?: Capmany (Alt Empordà): és el meu racó actual.

Un lloc d’aquest món?: El meu interior. Però com a lloc físic: l’Alt Empordà.

Un llibre?: Els Poemes de Ramon Gaya” (escriptor i gran pintor).

Un escriptor?: Antón Chéjov.

Del “setè art”: una pel·lícula?: “Ciudadano Kane”.

Una afició?: La pintura és més que una afició. Jo diria que la meva afició són les tertúlies.

Un somni?: Tenir tot el meu entorn familiar i d’amics en harmonia.

Què és l’art?: Totes les definicions que s’han fet de l’art i totes les que falten per fer… —Però, què és per tu l’art? Abans que l’art, prefereixo referir-me a la pintura: en concret, és l’eix entorn el qual gira la meva vida. M’agrada més que em diguin pintor que artista.

Per a Plató, la bellesa és la crida d’un altre món per a rescatar-nos de la caverna on vivim (què et sembla?): És una frase molt bonica que no sé si explica tot el que és la bellesa.

T’has trobat amb la Bellesa (així, amb Majúscula)?: Sí. Tot el que es refereix a la sensibilitat i que causa emoció: potser una criatura, potser una pintura…

El teu mestre?: Tolts els pintors que he conegut i he vist: els bons i els menys bons. De tots n’he après. Podria dir noms, però me’n descuidaria d’algun…

T’identifiques amb alguna escola de pintura?: Sóc hereu de la tradició de la pintura figurativa. Però els “ismes” (cubisme, expressionisme…) m’han influït. Em qualifiquen d’expressionista contingut. Jo comparteixo la següent dita: “Allò que no és tradició és plagi”. En Ramon Gaya deia que la pintura no s’inventa, sinó es continua.

Un pintor a qui admires?: No en diré cap de proper… però Rembrandt… Dir-ne un em sembla una malifeta: és una injustícia, ja n’hi ha molts…

El teu primer record del món de l’art?: Una imatge bonica: un pintor que pintava al pont de Besalú en un dia nevat. Jo tindria 12 o 13 anys. Aquest primer impacte que va ser important.

La teva primera alegria en l’art?: Una: jo tenia 13 anys, i al capellà del meu poble (Mn. Bastons) li vaig voler regalar un dibuix, però em va dir: —El que es regala no té valor. I me’l va comprar.

La teva primera exposició?: A Vic, a la galeria Ausart. Tenia trenta, l’any ’72.

El teu estil?: Post impressionista. Són etiquetes. Ramon Gaya renegava dels estils; el pintor ha de tenir personalitat. Precisament perquè hi ha barreja d’estils, cal ressaltar la personalitat.

El teu color?: No tinc colors, tinc tons (colors treballats). Games vermelles i negres (i les seves barreges), els càlids.

El teu tema?: Paisatge urbà, civilitzat. Tot allò en el que es veu la mà intel·ligent de l’home.

Ens dius quelcom més? (el que vulguis del que vulguis): Podria parlar dies sencers…

Alguna altra pregunta? (que desitgis que et fem): No. Senzillament dir que m’ha agradat aquest perfil.

2 thoughts on ““4 anotacions d’en… Cruañas””
  1. Hello there! Do you know if they make any plugins to help
    with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

    If you know of any please share. Cheers! You can read similar text here:
    GSA List

Leave a Comment