4 anotacions d’… Óscar Borrás

Respostes ràpides de l’artista, sense “cercar 3 potes al gat”51-oscar-borras

 • Tu? (nom, naixença i el que vulguisquieras): Óscar Borrás Ausias, nat a Horta (Barcelona), l’any 1945. He viscut molts anys a Argentina. Casat amb la Immaculada, dos fills i una filla. Un parell de netes. Els meus fills no han seguit el meu camí: han estudiat econòmiques. La meva filla serà doctora en medicina. Cristià catòlic: m’ajuda a veure la vida amb esperit de pau.
 • Una virtut teva a destacar?: L’optimisme.
 • Un punt feble teu a reconèixer?: Massa detallista. Malgrat tot, són feliç recreant-me en els detalls. En la meva pintura el fet de ser detallista és una virtut: a base detalls aconsegueixo l’efecte colorista.
 • El teu plat preferit? (per a qui desitgi convidar-te): La paella, que prepara la meva dona.
 • Un record de la teva vida?: Quan vaig tenir els meus fills; el meu primer fill: inoblidable! Bo i anant més enrere: una infantesa molt feliç, amb unes pares molt bons, amb un altre germà bessó i una germana. Això es plasma en la meva pintura. De la infantesa a Argentina en conservo molt bon record (vivíem al camp). Quan faig els quadres ho reflecteixo: tinc un nen dins meu.
 • Un lloc d’aquest món?: Com a ciutat: New York, una ciutat idíl·lica. Com a zona: Brasil, la part de l’Amazonas (pel fet de la naturalesa verge). Sens anar tan lluny: la Costa Blanca, on estiuejo (un paradís mediterrani, precisament el títol de l’exposició). [es refereix a l’exposició del 2011]
 • Un llibre?“100 años de Soledad”, de Gabriel García Márquez. Un altre: “Poemas de la vida”, de Rabindranath Tagore.
 • Un escriptor?: Camilo José Cela, Unamuno, Benito Pérez Galdós.
 • Del “setè art”: una pel·lícula?: M’agraden les pel·lícules de motius socials. De petit, em va marcar la pel·lícula “Los 10 mandamientos”. Llegeixo coses de la vida mateixa: motius quotidians, històries amb final feliç. Toc romàntic!54-oscar-borras2
 • Una afició?: La nàutica: es nota en els meus quadres. Però la nàutica de vela lleugera. És una afició que la puc practicar acompanyat. O tot sol, cosa que em relaxa molt.
 • Un somni?: El somni acomplert: haver tingut una família, molt feliç, tant el meu matrimoni com també els meus fills. S’ha fet realitat.
 • Què és l’art?: És una forma de veure les coses de la vida quotidiana, amb cert amor, amb certa fantasia, imaginació, amb harmonia tant en els matisos dels colors com també en la composició dels quadres. Tinc por (escènica) del llenç en blanc fins que no el veig ple de colors. Malgrat que sempre faig un esbós…
 • Per a Plató, la bellesa és la crida d’un altre món per a rescatar-nos de la caverna on vivim (què et sembla?): M’hi veig identificat. Aquest món de presses, d’estrès, d’hipoteques…: ens anirà bé aquesta crisi per tal de reflexionar. Abans de la crisi patia, anava aclaparat perquè no arribava a tot: ara estic més tranquil i puc fer l’ofici talc com m’agrada, amb l’esperit, no amb la necessitat de complir un contracte.
 • T’has trobat amb la Bellesa (així, amb Majúscula)?: Bellesa: excepte abocadors, excepte el “chapapote”… m’he troba amb la bellesa al 100% en els llocs que no han malmès les mans de l’home: en poblets que estan com abans… A propòsit d’això, vull afegir que m’agrada mot també el Pirineu (Jaca, Ordesa, Pirineu aragonès…).
 • El teu mestre?: Sóc enginyer tècnic… Només vaig exercir 1 o 2 anys. El meu pare fou un gran mestre: fill de pares llauradors, ell començà un retrat del seu pare als 12 anys, en un sac d’arpillera. Ell estudià Belles Arts. Més mestres: El Bosco, Goya, Picasso. L’aduanero Rousseau, que pintava sense educació acadèmica, era natural: cercava la forma d’expressar, no buscava la composició acadèmica.
 • T’identifiques amb alguna escola de pintura?: No m’hi identifico, però sí amb el naïf Henry Rousseau. Però vaig veure llibres d’aquest tipus de pintura sobre països freds del Nord d’Europa; també a Veneçuela, Colòmbia… (s’han fet ells mateixos, etc…50-oscar-borras1 ).
 • Un pintor que admires?: Goya.
 • El teu primer record en el món de l’art?: Hores i hores mirant com pintava el meu pare. Jo mateix li servia de model (les meves mans…).
 • La teva primera alegria enn l’art?: Un premi d’un certamen de tardor: entre 300 pintors em seleccionaren i em donaren el primer premi. Això m’animà.
 • La teva primera exposició?: Tot i que vaig començar en concursos, a València (Círculo de Bellas Artes). Sempre figuratiu.
 • El teu estil?: Els comentaristes diuen que tinc una aparença de naïf: art ingenu, art primitiu-modern.
 • El teu color?: El blau.
 • El teu tema?: La vegetació exuberant, el tema ecològic.
 • Ens dius quelcom més? (el que vulguis del que vulguis): Més encara?…
Leave a Comment