Inauguració “Érase un lugar…” d’Eduardo Query

El passat dijous dia 1 d’octubre vam inaugurar la que és la primera exposició individual a Catalunya que realitza l’artista gadità Eduado Query.

L’Eduardo és Graduat en Belles Arts per la Universitat de Màlaga el 2014 i Tècnic Superior en Gravat i Tècniques d’Estampació per l’Escola d’Art de Càdis (2010).

Ha estat becat amb Beques de producció i residència artística com la Beca al Centre d’Art “La Rectoria” de Sant Pere de Vilamajor (2015), la dels Talleres Alafara a Salamanca (2014) i la de la Fundació Rodríguez-Acosta a Granada (2013).

La seva obra s’ha mostrat a diverses Fires d’Art contemporani destacant Art Madrid (2022), JustMad (Madrid, 2021), Art Montpellier (2023), JustLX (Lisboa, Maig, 2018), Art/Marbella (2018) i a diferents edicions de la Fira FLECHA celebrades a Madrid, Bilbao i Mallorca entre els anys 2017 i 2024.

El seu treball és una invitació a l’espectador a habitar un espai visualment i reflexionar sobre els diferents aspectes de la imatge, tant plàsticament com estèticament.

La inauguració va estar un éxit d’assistència. Un públic que per primera vegada descobria l’obra d’aquest artista va quedar gratament sorprès per l’especial ús que fa del collage. La intervenció de l’Eduardo va captivar els presents.

L’encarregat del comentari de l’obra va ser el també pintor Josep Manel Aznar, qui va adreçar aquestes paraules als assistents:

“Eduardo Query és un d’aquells artistes que ofereixen un punt de vista una mica peculiar a l’hora d’escrutar en l’essència de l’art pictòric i el collage.

Aquesta visió tan personal, emprada a compondre i realitzar la seva obra, pren com a mètode de treball un estudiat i laboriós exercici mental de síntesi.

Des d’aquesta sempre correcta visió interior, l’artista ens mostra i acompanya al llarg d’una esquemàtica i acurada selecció dels elements que seran els que integraran el conjunt de la seva obra.

Bàsicament, es deixa seduir pel collage com a llenguatge apropiat per a oferir-nos un treball d’un alt concepte estètic, i se serveix de l’espai com a punt de trobada on l’harmonia, la subtilesa i la sensibilitat convergeixen en un equilibri perfecte.

La seva estudiada i acurada riquesa de textures, brillantors i opacitats, seleccionats cromatismes a les seves gammes de secundaris, terciaris, etc., conjuguen sàviament el mínim rigor necessari al costat d’una desbordant dolçor.

El treball de Query cal enquadrar-lo en un economizat minimalisme propi de les versions plasticistes més diàfanes. No obstant això, convida l’espectador a submergir-se en la seva obra a la recerca d’indicis, detalls, subtileses… qui sap!

Els plans més amplis, assossegats i carregats de presències -doncs exigeixen el protagonisme que tota taca, com a tal, mereix-, en combinació amb els plans més petits, en què el nervi per la vida sembla florir, acaba imposant l’empremta o segell personal de l’autor.

Aquest elaborat mètode compositiu, amb elements generosos per la seva ductilitat, es fa acompanyar de grafismes i notes de pintura humida. La seva esvelta, delicada i agraïda presència, la qual advertim immediatament, ens transporta cap a aquest altre món interior, potser ja oblidat, en què la innocència del gest ens parla d’un ingenuïsme fins i tot latent, adaptat, és clar, al pas del temps i les noves corrents artístiques.

El treball de Query és diàfan, sincer, fuig d’especulacions i postulats massa academicistes, la qual cosa permet que aparegui com un dels referents al capdavant de l’actual panorama pictòric-artístic en la modalitat de collage.

Amb la poesia plàstica de l’Eduard, la mirada de l’espectador queda totalment complaguda. Amb els seus treballs ens transporta a mons propers, amables, coneguts, no exempts d’un onirisme on regnen la puresa i un entusiasme contingut que ens és gairebé familiar.

La virtut del seu treball rau en l’essència! I encara que aquesta, en el complex procés d’elaboració, tendeixi a conduir-nos per senders tortuosos en què pugui el dubte fer acte de presència, no per això l’Eduardo destarà en el seu interès de destil·lar aquesta essència, donar-li la importància que mereix i oferir-nos, amb tot l’amor, la dedicació i la saviesa amb què Query, l’amic Eduardo, ho fa.

L’obra de l’Eduardo és per ser assumida plenament!!”

Com és habitual a les nostres inauguracions, els assistents tenen l’oportunitat d’aconseguir una obra original de l’artista que presentem. Aquí us deixem el moment de l’entrega a l’afortunat:

T’animem a visitar l’exposició presencialment. També ho pots fer de forma virtual aquí

Leave a Comment